TERMEN UIT DE BARBECUEWERELD UITGELEGD

Door alle begrippen die bij barbecues gebruikt worden zie je soms door de kolen het bos niet meer. Want wat kan jouw (toekomstige) barbecue nu eigenlijk? Wat betekent indirect grillen? En wat is het verschil tussen een piëzo-ontsteking en elektrische ontsteking?Op deze pagina staan de termen uitgelegd die door alle merken gebruikt worden. Ben je op zoek naar een term die specifiek is voor een merk, zoals GBS bij Weber? Klik dan onderaan de pagina op het merk voor extra uitleg.

Dekselhaak

Dankzij een dekselhaak hang je de deksel van je barbecue op aan je barbecue zelf. Zo hoef je de deksel niet op de grond neer te leggen als je met het barbecuegoed aan de gang gaat.

Hitteschild

Een hitteschild heeft verschillende definities. Bij Weber betekent een hitteschild dat het handvat van de deksel beschermd wordt tegen hitte, zodat je de deksel altijd met blote handen vast kunt pakken. Bij Big Green Egg is een hitteschild een accessoire waarmee je indirect kunt grillen.

Portable barbecue

Een portable barbecue, of draagbare barbecue, is een model dat je overal mee naartoe neemt. Veel mensen gebruiken een portable bijvoorbeeld op de camping. Bekijk ook onze portable vergelijker van 2016.

Direct en indirect grillen

Direct grillen is de 'normale' manier van barbecueën, waarbij je het vlees direct boven het vuur grillt. Bij indirect grillen leg je de kooltjes aan de kant (niet direct onder het grillgoed) en plaats je de deksel op de barbecue. Zo gaart het vlees langzaam en indirect, zoals in een oven.

Kogel-barbecue

Een kogelbarbecue heeft - verrassend genoeg - de vorm van een kogel. Dit model met deksel zorgt ervoor dat je zowel direct als indirect kunt grillen.

Porselein geëmailleerd

Ketels, deksels en grillroosters zijn soms (porselein) geëmailleerd. Hierdoor is het materiaal bestand tegen corrosie en krijgt het een glans.

  Piëzo-ontsteking

Een piëzo-ontsteking vind je op gasbarbecues. Zo hoef je de barbecue niet met een lucifer aan te steken, maar druk je in plaats daarvan op een knopje waardoor een vonkje ontstaat en het gas vlam vat.

Ventilatierooster

Ventilatiegaten in je barbecue bepalen de zuurstoftoevoer aan je barbecue. Als de ventilatiegaten openstaan, wordt er zuurstof aan je barbecue toegevoegd waardoor de temperatuur stijgt, en vice versa.



Begrippen van barbecues uitgelegd

Bekijk de specifieke termen per merk:
Back to top
  Loading...